Директор

Александар Вулин, директор Безбедносно-информативне агенције

Александар Вулин рођен је 2. октобра 1972. године у Новом Саду, син је инжењера Ранка и медицинске сестре Босе.

Породица Вулин води порекло са Мањаче у Републици Српској.

По образовању је правник. Као полазник 6. класе, завршио је 2017. године Високе студије безбедности и одбране при Војној академији Универзитета одбране у Београду, највиши ниво усавршавања у систему нашег војног школства.

Био је помоћник директора маркетинга у фирми Super pressод 2000. до 2002. године, а потом  од 2003. до 2007. године био је директор маркетинга у фирмиColor press“, а заменик генералног директораColor media internationalод 2007. до 2012. године.

Александар Вулин један период свог живота посветио је новинарству и писању. Био је колумниста листова Политика, Свет, Национал, Центар, политички коментатор радија Индекс, а био је и одговорни уредник српског  недељникаПечат“.

Аутор је четири књиге - политичке студије Полит арт и три романа Мрак, Опадање и Лепота. Три књиге су преведене на руски језик и једна на шпански језик.

Вулин је два пута биран за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије, за одборника у Скупштини града Београда и одборника у Општини Раковица.

За директора Канцеларије за Косово и Метохију изабран је 2012. године. Ту функцију је обављао до септембра 2013. године, када је именован за министра без портфеља задуженог за Косово и Метохију. На тој функцији је остао до априла 2014. године.

У априлу 2014. године именован је за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У јуну 2015. године постављен је за председника Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, коју је формирала Влада Републике Србије.

У августу 2016. године добио је нови мандат на челу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

На дужност министра одбране ступа јуна 2017. године.

Александар Вулин је у октобру 2020. године изабран за министра унутрашњих послова и ту функцију је вршио до краја октобра 2022. године.

Александар Вулин добитник је више значајних признања и одликовања.

Одликован је орденом заставе Републике Српске са златним вјенцем 9. јануара 2020. године поводом Дана Републике.

Добитник је Видовданске повеље, за изузетан допринос и афирмацију Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Добитник је Златне плакете Министарства одбране, за изузетно ангажовање и допринос.

Патријарх српски господин Иринеј одликовао је Канцеларију за Косово и Метохију Владе Републике Србије и Александра Вулина, који је био на њеном челу, Орденом Светог Саве првог реда.

Академија за националну безбедност  доделила је Александру Вулину највише признањеГрб Академије.

Александру Вулину додељен је и почасни летачки знак пилота. Ваздухопловни савез Србије доделио му је златну плакету, док су припадници 63. падобранске бригаде у знак захвалности Вулину поклонили црвену беретку.

Александру Вулину додељено је и признање Човек међу људима Комесаријата за избеглице и миграције, први пут личности која није припадник Комесаријата.

Добитник је награде Капетан Миша Анастасијевић која се додељује најуспешнијим појединцима.

Руска Федерација Александру Вулину доделила је медаљу за лични допринос у организацији Војне параде у Москви поводом обележавања 75. годишњице победе у Другом светском рату, а одликован је и орденом за заслуге у унапређењу сарадње Србије и Русије у области одбране.

Александар Вулин добитник је многобројних награда и повеља које градови и општине широм Србије додељују личностима за посебне заслуге.

Проглашен је за почасног грађанина Витине, Лепосавића, Зубиног Потока и Косовске Митровице. Проглашен је и за почасног грађанина Општине Рибник у Републици Српској.

Избором на место директора Безбедносно- информативне агенције 1. децембра 2022. године, замрзао је челно место у својој партији Покрет социјалиста коју је основао 2008. године заједно са академиком Михајлом Марковићем, а која је део коалиције окупљене око Српске напредне странке.

Ожењен је Наташом и отац је два сина, Сергеја и Олега.