20 година Безбедносно-информативне агенције

17. октобар 2022.

Београд 17. октобар 2022. године- Безбедносно-информативна агенција обележила је две деценије рада и 123 године постојања Одељења за поверљиве полицијске послове. Свечаности је присуствао председник Републике Србије Александар Вучић.

Пре 20 година, ступањем на снагу Закона о Безбедносно-информативној агенцији, престаје са радом ресор Државне безбедности у Министарству унутрашњих послова, чиме су по први пут у савременој српској историји цивилни и безбедносно-обавештајни послови издвојени из Министарства унутрашњих послова.

БИА данас обележава још један важан датум, дан у знак сећања на 17. октобар 1899. године када је скупштина Краљевине Србије донела Закон о устројству Централне државне управе- одељења за поверљиве полицијске послове.

Председник Републике Александар Вучић положио је венац на меморијални зид погинулим припадницима службе. Након интонирања химне, присутнима се обратио директор БИА Братислав Гашић, који је истакао да због тежине задатка који стоје пред овом генерацијом припадника БИА и непостајања алтернативе у погледу њиховог испуњења, овај тренутак представља један од преломних који може да одреди будућност нашег народа и државе.

Затим је председник Р Србије честитао запосленима у Агенцији овај важан датум и изразио задовољство радом Агенције у овом, за читав свет, пресудном геополитичком трентуку и најавио још веће улагање у рад Агенције као важног стратешког партнера у борби за очување стабилности државе.

Током свечаности, председнику Вучићу уручен је поклон поводом јубилеја БИА- Књига у којој су наведени сви руководиоци безбедносних служби у Србији од оснивања 1899. године. Свечаности су присуствовали и Владимир Орлић, председник Скупштине Србије, генерал Милан Мојсиловић, начелник генералштаба Војске Р Србије,  Синиша Мали, министар финансија, Игор Мировић, председник покрајинске владе и друге бројне званице.

Свечаност је уприличена пригодним културно-уметничким садржајем.

 

Фотографије