Недозвољена трговина лековима и пореска утаја

27. новембар 2020.

Београд 27. новембар 2020. године - Сарадњом Вишег јавног тужилаштва у Нишу  - Посебног одељења за сузбијање корупције, Безбедносно-информативне агенције, Министарства унутрашњих послова – Одељења за борбу против корупције и Одсека пореске полиције у Нишу, а у оквиру наставка истраге у предмету овог тужилаштва, лишени су слободе осумчене Ј.С. и З.С.

 

По налогу тужилаштва, њима је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће бити саслушани у Вишем јавном тужилаштву – Посебном одељењу за сузбијање корупције, док је за осум. В.М. расписана потрага, јер исти није пронађен на адреси пребивалишта.

 

Сумња се да су Ј.С. и З.С., као власник и директор привредног друштва „МД Нини“ ДОО Ниш, располагали његовом имовином без претходне сагласности привременог стечајног управника овог друштва, чиме су привредном друштву „Здравље лек“ ДОО прибавили противправну имовинску корист у износу од 184.876.761,00 динара.

 

Такође, сумња се да је Ј.С. организовао групу чији су припадници З.С. и В.М., с циљем вршења кривичних дела за која се може изрећи казна затвора од три године или тежа казна, и то кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица из члана 227 КЗ, Недозвољена трговина из члана 235 КЗ, Пореска утаја из чл. 225 КЗ и Неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из члана 173а ЗПППА, тако што су у периоду од јуна 2016. године до новембра 2019. године вршили промет лековима и медицинским средствима чији је промет забрањен.

 

Према прикупљеним доказима, трговина се одвијала између повезаних привредних друштава „МД Нини“ ДОО, „NINI EXPORT – IMPORT“ ДОО у којима је осумњичени Ј.С. био власник, а осумњичени З.С. директор, и привредног друштва „Здравље лек“ ДОО, у коме је власник и директор био осумњичени В.М., на који начин су осумњичени, поред недозвољене трговине лековима и медицинским средствима, неосновано оствариливали право на повраћај ПДВ-а и утајили порез.