Обраћање директора Безбедносно-информативне агенције Братислава Гашића поводом обележавања Дана БИА (2021. године)

17. октобар 2021.

Уважене припаднице, поштовани припадници Безбедносно-информативне агенције,

Честитам Вам празник – Дан Агенције.

Ове године обележавамо 122. године од датума који симболично означава почетак. Почетак обављања једног посла, који се никада не завршава, и почетак трајања једне институције, чијa је намера да постоји све док ће  постојати држава на овим просторима. Немам никакву сумњу да се ради о вечности.

Управо је Безбедносно-информативна агенција Републике Србије један од најважнијих гаранта тога.

Агенција између два октобра – прошле и ове године, суочила  се са много изазова у посебно сложеном безбедносном окружењу.

У последњих годину дана дошло је до „тектонских“ промена у свету, на свим нивоима и у свим областима, укључујући и безбедносни. Ризици и претње безбедности савремених друштава, укључујући европски простор,  су не само вишеструко увећани већ су променили своју природу у поређењу са раније познатим претњама, посебно испољавајући непредвидљивост.

 

Моја је оцена да је одговор Агенције на ове изазове био веома успешан и да је Агенција показала способност брзог прилагођавања новим околностима.

  1. Били смо учесник и сведок на местима и у догађајима где нико други није могао или није смео, штитећи интересе и институције ове државе.
  2. Посебно, Агенција је успевала да благовремено укаже на нове безбедносне тенденције и појаве у земљи и окружењу, које су врло често претиле да угрозе наше националне интересе, као и да препозна њихове, прикривене креаторе и „извршиоце на терену“, и да им се, што је од кључног значаја, супротстави на одговарајући начин.
  3. Дали смо пресудан допринос обрачуну са носиоцима организованог криминала, који је због нивоа организованости, подршке коју је уживао у земљи и региону, његове финансијске моћи и посебно изражене бруталности, испољио амбицију да буде јачи од државе и тиме угрози основне темеље друштва.
  4. Значајно смо допринели успешном суочавању Републике Србије са глобалном пандемијском кризом, која прети да уруши основне тековине савремене цивилизације, при томе је Агенција посебно испољила прилагодљивост и високу организованост.
  5. Коришћењем наших специфичних метода, бдили смо, сваког дана и сваког сата, над безбедношћу припадника српског народа на просторима где је угрожен његов опстанак на вековним огњиштима, посебно на очувању његовог јединства.
  6. Са ауторитетом узели учешће у обликовању безбедносно-обавештајне политике Владе и праћењу стања у области националне безбедности, прикупљањем података и предузимањем или предлагањем одређених мера.

Према томе, нисмо радили ништа што се од нас не очекује и што није утемељено у праву, тачније радили смо и деловали на начин како раде и делују службе безбедности озбиљних и организованих држава.

Управо због тога, наглашено и константно, између два последња октобра, а и пре тога,  постали смо мета бруталних напада одређених неформалних центара моћи у земљи и окружењу. Поменуто не треба да нас забрињава и плаши, већ да нам импонује, као најбољи показатељ да смо на правом путу и да остварујемо своју функцију.

Да смо прихватили „добронамерне“ савете деловања линијом мањег отпора и да смо се препустили рутини у обављању послова, од истих бисмо добијали похвале да смо „реформисани“.

Наравно да је увек могуће и боље и више, да никада није пожељно задовољавати се постигнутим, управо из разлога што су вредности и добра која штитимо од суштинског значаја за грађане и друштво.

Потребно је да Агенција настави да трага за новом и бољом организацијом, савременим и ефикасним методама, унапређеним процедурама, а њени припадници да константно раде на себи, да усвајају нова знања и вештине и да подижу своје професионалне стандарде.

Систем мора показати способност да препозна и подржи посвећеност и стручност, као и личну иницијативу и одговорност.

 На том плану, поред раније предвиђених награда и признања, по први пут ове године за Дан Агенције уводимо медаље, као посебно признање за припаднике Агенције који су дали изузетан допринос на заштити безбедности Републике Србије и обављању послова из њене надлежности.

  На нама који управљамо и руководимо у систему безбедности је да обезбедимо најбоље могуће услове и подршку, као што је то и до сада био случај.

 У том погледу, у своје лично име и у име припадника Агенције пре свега желим да се захвалим председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу и Влади Републике Србије на константној и несебичној подршци Агенцији на побољшању опремљености и материјалног положаја запослених. Пројектом изградње станова за припаднике сектора безбедности, набавком савремене опреме, пре свега техничких средстава и повећањем плата, створени су оптимални услови за ефикаснији рад и кадровску обнову.

Уважени припадници Агенције, још једном честитам Дан Агенције и желим свако добро Вама и Вашим породицама.

Посебно честитам награђеним и одликованим припадницима Агенције.

 

Живела Србија!